Pozdravna riječ

dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske

Muzej u smislu kolektivne memorije pomaže izgradnji budućnosti, a u ozračju predstavljanja javnosti zbirke Muzej Vukovara u progonstvu upravo tu ideju iščitavamo. Projekt nastao kao izraz i otpora i potpore hrvatskih umjetnika, javnih i kulturnih institucija, gradova te svjetskih umjetničkih imena tijekom opsade Vukovara ostat će trajna uspomena na vrijeme pokušaja gušenja i uništenja jedne baštine i jednog identiteta.

 

No, najveća poruka ostat će u djelima umjetnika, jer su našla svoj novi dom ‒ mjesto susreta bremenitoga povijesnog konteksta i suvremene urbane stvarnosti. U ideji autora projekta upravo su umjetnici, kolekcionari, pojedinci, ustanove i tiskarske kuće kao osnivači i tvorci ove posebne umjetničke zbirke, jedinstvene u cjelini naše nacionalne kulturne baštine – to je njihova i naša zajednička kolekcija. A njezin je dom Vukovar i Gradski muzej Vukovar.

 

Otvorenje završne faze stalnoga postava Gradskoga muzeja Vukovar zbirkom donacija hrvatskih i europskih umjetnika Muzej Vukovara u progonstvu značajan je kulturološki događaj za grad Vukovar, ali i za cijelu Hrvatsku. Riječ je o iznimnom kulturnom, umjetničkom i muzeološkom projektu koji je izrastao iz inicijative mr. sc. Bože Biškupića da se u okruženju potpune destrukcije, genocida i urbicida simbolično potakne nužnost i potreba obnove grada Vukovara te skrene pozornost na ideju muzeja i njegove humanitarne i društvene perspektive.

 

Ideja osnivanja zbirke, nastala 1992. pod nazivom Muzej Vukovara u progonstvu, dok je Gradski muzej Vukovar za vrijeme okupacije djelovao u prostorima Muzeja Mimara u Zagrebu, ujedno je početak kulturne obnove grada Vukovara.

 

Važnost prezentacije zadnjeg dijela stalnoga postava Gradskoga muzeja Vukovar pod nazivom Muzej Vukovara u progonstvu još je veća kada znamo da je nakon višegodišnjega predanog rada mnogih muzejskih djelatnika, Ministarstva kulture, mnogobrojnih hrvatskih institucija i zaslužnih pojedinaca okončan interdisciplinarni projekt Vlade Republike Hrvatske "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol".

 

Stoga je nužno podsjetiti se i na dosadašnje radove obnove najznačajnijih cjelina nacionalne kulturne baštine, ostvarenje kojih su od 2005. u kontinuitetu omogućili Vlada Republike Hrvatske i Razvojna banka Vijeća Europe: od obnovljene spomeničke povijesne jezgre grada Iloka i uređenja stalnoga postava Muzeja grada Iloka, preko obnove kompleksa Dvorca Eltz i Gradskog muzeja Vukovar sa stalnim postavom 2014., otvorenja stalnoga postava Zbirke Bauer 2017. i barokne jezgre grada Vukovara, do izgradnje Muzeja vučedolske kulture.

 

Projekt "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", kao dio višedisciplinarnoga programa održivoga razvoja u Vukovarsko-srijemskoj županiji sa zajedničkim ciljem poticanja zaštite i unapređenja kulturnoga krajolika kao sastavnice gospodarskoga razvoja jedan je od najsloženijih programa istraživanja i obnove te valorizacije i revitalizacije nacionalne spomeničke baštine.

 

Predstavljanje završne faze stalnoga postava zbirkom Muzej Vukovara u progonstvu događaj je koji svojim značenjem nadilazi granice Vukovara i u kontekstu čitave Republike Hrvatske otvara novu dimenziju korištenja, prezentacije i komunikacije baštine kao neiscrpnog resursa za razvoj društva.

 

Gradski muzej Vukovar ovim projektom potvrđuje svoju ulogu glavnog instrumenta urbanoga kulturnog djelovanja i planiranja. On je mjesto koje nas upućuje na razmišljanje o kreaciji od samih početaka ljudske civilizacije; mjesto koje podsjeća na strahote rušenja i uništenja, ali i na snagu ponovnog rađanja, a ova je zbirka u simboličnom smislu zadnja stuba na tom putu.

 

U ime Ministarstva kulture željela bih zahvaliti osobama bez čijeg truda i višegodišnjeg djelovanja ova ideja, ovaj projekt i ovaj prostor nikada ne bi zaživjeli. Prije svega zahvaljujem i čestitam začetniku ideje, kolekcionaru i dugogodišnjemu ministru kulture mr. sc. Boži Biškupiću, povjesničarki umjetnosti i muzeologinji, dugogodišnjoj voditeljici projekta povrata kulturnih dobara Gradskoga muzeja Vukovar i pomoćnici ministra mr. sc. Branki Šulc, ravnateljici Gradskoga muzeja Vukovar i glavnoj nositeljici ovoga vrijednog projekta gospođi Ružici Marić, autorici likovnog postava gospođi Nikolini Jelavić-Mitrović, ali i svim ostalim djelatnicima Muzeja i mnogobrojnim hrvatskim muzealcima, restauratorima i konzervatorima, vanjskim suradnicima i svima onima koji su na bilo koji način bili uključeni u realizaciju stalnoga postava.

 

Na kraju iskreno zahvaljujem, u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno umjetnicima koji su darovali svoje radove. Hvala vam na ljudskom, nacionalnom senzibilitetu i umjetničkom doprinosu stvaranju ove jedinstvene zbirke.

 

Tim se projektom još jednom potvrđuje da snaga čovječnosti, svakog oblika plemenitog djelovanja te snaga umjetnosti pobjeđuju, ostavljajući trajni znamen. Potvrđuje se i snaga grada Vukovara i njegova Muzeja da udomi djela koja su mu darovana kao zalog i energija za budućnost, za nužnost obnove i zaštite nacionalnog identiteta, kojemu je kulturna baština trajna pratiteljica.

 

Ministarstvo kulture ponosno je na višegodišnje kontinuirano sudjelovanje u ovom važnom projektu. Stoga Gradskomu muzeju Vukovar upućujem iskrenu čestitku na otvorenju stalnoga postava zbirke Muzej Vukovara u progonstvu kojim je simbolično zaključen povratak u Vukovar i rekonstrukcija života ovoga grada na svim razinama.

 

dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske